понеделник, 9 март 2009 г.

Среща за Еразъм

Здравейте,

на 11 март (сряда) от 17.00 ч. има среща относно кандидатстването за програма Еразъм. Тогава може да зададете всички въпроси, които ви интересуват около кандидатстването и самата програма.
Усмивки,
Пав

Стипендии - летен семестър

РЕКТОРЪТ НА СУ "СВ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"

съобщава на всички студенти, редовна форма на обучение, че в периода от
16 март до 24 март 2009 г. ще се приемат документи за стипендия за летен семестър на учебната 2008/2009 г.
Условия за кандидатстване за стипендия на основание ПМС № 90/2000 г.

Студентите имат право да кандидатстват за стипендия, акоса положили успешно всички свои изпити и средният им успех от предходните 2 семестъра е не по-малък от Добър 4.00. Успехът се изчислява като сумата от всички положени изпити се раздели на техния брой;
Условно записаните студенти нямат право на стипендия;
Подалите документи с невярно съдържание се лишават от стипендия до края на обучението и дължат връщане на получените суми за стипендии, отпуснати въз основа на документи с невярно съдържание;
Студенти, които са се преместили от една специалност в друга или от едно учебно заведение в друго, нямат право на стипендия за учебните семестри, които повтарят поради преместването, ако през съответните семестри са получавали стипендия;
СТУДЕНТИТЕ –МАГИСТРИ ПЛАТЕНО ОБУЧЕНИЕ НЯМАТ ПРАВО НА СТИПЕНДИЯ – чл. 1, ал. 1, т.1 на ПМС 90/2000 г. – редакция от 29.10.2002 г.
В качеството си на студент/магистър или бакалавър/, докторант или специализант имат право на стипендия само за една образователно-квалификационна степен „бакалавър” по чл.42, ал.1, т.1, буква „а” и „б” и за една образователно-квалификационна степен „магистър” по чл.42, ал.1, т.2, буква „б” или „в” от Закона за висшето образование или за една образователно-квалификационна степен „магистър” по чл.42, ал.1, т.2, буква „а” от същия закон, както и за една образователна и научна степен „доктор”/параграф 5 от Допълнителните разпоредби на ПМС № 90/ДВ,бр.86/3.10.2008 г./
Размер на стипендията 120 лв.

Необходими документи:

1. При кандидатстване за стипендия по чл. 3, ал. 1:
- молба декларация (по образец).

2. При кандидатстване за стипендия по чл. 3, ал. 1 от студенти с един починал или неизвестен родител или с един родител инвалид
- молба-декларация по т. 1, като успехът се умножава по 1.1;
- копие от смъртен акт или акт за раждане (при неизвестен родител). Оригиналът се връща след сверяване;
- копие от решение на ТЕЛК (при родител инвалид). Оригиналът се връща след сверяване;

3. При кандидатстване за стипендия по чл. 3, ал. 1 от студенти с един починал родител и друг член на семейството инвалид и при кандидатстване на студенти с двама членове на семейството инвалиди
- молба-декларация по т. 1, като успехът се умножава по 1.2;
- копие от смъртен акт или акт за раждане (при неизвестен родител). Оригиналът се връща след сверяване;
- копие от решение на ТЕЛК (при член на семейството инвалид). Оригиналът се връща след сверяване;

Молбата-декларация и средният успех се получават и заверяват в отдел “Студенти” и се подават в касите по факултети и в паричен салон.

Задължително се попълват всички графи, отнасящи се до декларатора, включително среден месечен доход на член от семейството му за периода октомври 2008 г.– март 2009 г. Не се изискват документи за удостоверяване на доходите, а същите независимо от размера им участват, като коефициент 1 при класирането на молбите.

Класирането се извършва в низходящ ред от най-високия бал към по-ниските до запълване на бройката, отпусната за съответния факултет. Поради това не се знае предварително минималният бал, необходим за получаване на стипендия.

сряда, 4 март 2009 г.

Еразъм 2009/2010

СТУДЕНТСКА МОБИЛНОСТ 
по европейската програма “Сократ/Еразъм “ 
за учебната 2009/2010 г.

I.Кандидатстване
За участие в студентската мобилност по европейската програма “Сократ / Еразъм” могат да кандидатстват студентите от ФЖМК на СУ “Св. Климент Охирдски”, които отговарят на следните условия и представят следните документи:
1..Да са зъвръшили с успех над много добър 5, 00 минимум три семестъра във ФЖМК на СУ , за което да представят официално уверение от канцеларията на факултета;
2.Да владеят много добре английски, немски или френски език, за което да представят съответен документ : копие от зрелостно свидетелство от езикова гимназия или от признатите документи от съответните държави след положен изпит по езика ( тест Тойфел, диплом за владеене на немски или френски език).
При липса на кандидати от езикови гимназии по изключение
може да бъдат допуснати и кандидати, завършили гимназии с
разширено изучаване на съответния език .
3.Да представят есе на съответния език по темата
“ МЕЖДУКУЛТУРНИЯТ ДИАЛОГ БЪЛГАРИЯ – съответната страна-домакин В ГЛОБАЛНИЯ СВЯТ” в размер минимум от 9000 знака с точно посочване на цитираната и използваната литература.Оценките по езика се поставят от преподавателките по съответните езици.
КРАЕН СРОК за представяне на всички документи – 24 МАРТ 2009 , 13 часа , в стая 32- канцеларията на факултета.

4.Да се явят на устен изпит под формата на събеседване с Комисията за селекцията.
Денят и часът на устния изпит ще бъдат съобщени допълнително след прегледа на постъпилите документи и оценяване на есетата.

5.Студентската мобилност през учебната 2009/2010 ще се осъществи с департаменти/факултети по комуникация в следните университети-партньори :
Виенски университет, Австрия- 1 кандидат с немски език;
Университет Льовен ла Ньоф, Белгия- 2 кандидати с френски език;
Университет за професионално обучение в Антверпен, Белгия- 2 кандидати с английски език;
Талински педагогически университет, Естония – 1 кандидат с английски език;
Лайпцигски университет, Германия – 1 кандидат с немски език;
Солунски университет “Аристотел”, Гърция –1 студент с гръцки или английски език;
Висше училище в Льоварден, Холандия –2 кандидати с английски език;
Департамент по комуникация в Латвийския селскостопански университет в Рига, Латвия- 2 кандидати с английски език;
Вроцлавски унивреситет , Полша – 2 кандидати с полски или английски език;
Департамент по комуникация на Политехниката в Лисабон, Португалия- 2 кандидати с португалски или английски език.

5.Студентите от четвърти курс могат да участват в студентската мобилност само през зимния семестър на четвъртата си учебна година.

6.Останалите студенти могат да изберат дали да реализират студентската мобилност през зимния или през летния семестър като предварително се информират за времетраенето на семестрите, което е различно от това в СУ.

7. Студентите от специалностите “Журналистика” и “Връзки с обществеността” могат да кандидатстват за всички университети , а от специалността “Книгоиздаване” – само за Лайпцигския университет , в който има обучение по книгоиздаване.
-
II.Селекция на кандидатите и подготовка за пътуването

1.Селекцията на кандидатите се извършва от Комисия по селекцията, която включва:
заместник-декана на ФЖМК на СУ по учебната и международната дейност доц. д-р Теодора Петрова;
факултетния координатор на програмата Сократ /Еразъм проф. д-р Минка Златева;
представител на Международния отдел на СУ;
преподаватели по съответните езици;
представител на Студентския съвет на ФЖМК на СУ.

Списъкът на утвърдените от комисията кандидати, класирани по успех от двата кръга на селекцията, се обявява публично във витрината на Студентския съвет на ФЖМК.
2.Утвърдените кандидати имат възможност да участват
в курсове по език в страните-домакини, които се провеждат
ПРЕДИ началото на избрания семестър.Стипендиантите трябва
да заявят това свое желание още при селекцията.
3.Студентите – участници в студентската мобилност ще получат по банков път Еразъм- стипендия ( размерът й е различен за отделните страни), която е достатъчна , за да покрие разноските за еднократно пътуване със самолет до страната-домакин, за храна и квартира по време на семестъра.Те получават също карти за библиотеката, за градския транспорт и ползват всички студентски права в страната-домакин.
4.Финансовите и визовите въпроси се уреждат със съдействието на отдел “Международно сътрудничество “ на СУ.
5.Всеки стипендиат на Сократ/ Еразъм от ФЖМК на СУ трябва да избере и впише в специален формуляр “Learning agreement” дисциплините , които ще изучава в страната-домакин, като по възможност те трябва да са близки до тези, които студентът изучава през съответния семестър у нас.Уточняването на дисциплините става след консултация с факултетните координатори на Сократ/ Еразъм в София и в страната-домакин.
6.Студентите-стипендианти по Сократ/ Еразъм са длъжни да предупредят преподавателите по дисциплините, включени в семестъра, в който няма да са в България, че ще бъдат в чужбина, да се снабдят с програми по дисциплините и след завръщането си да положат изпитите , по които нямат признати оценки.

III.Отчетност на студентската мобилност

1.Семестърът на студентите по програмата Сократ/Еразъм се зачита и у нас , ако те са посещавали занятия, чийто общ брой кредити е 30 за един семестър, а така също , ако са положили успешно минимум 3 изпита (единият може да е по език).
2.Въз основа на официален документ от университета- домакин на студентите-стипендианти по Сократ/Еразъм се признават оценки по тези дисциплини, които са сходни с изучаваните във ФЖМК на СУ, и по тях не се полагат изпити.
3.Поради различните оценки в различните страни , приемат се оценките , вписани в официално изпратен от университета – домакинт документ, заверен в съответното посолство, където е извършено приравняване на оценките с тези, които са призанти в България.
4. Останалите изпити , които не са им признати в чужбина, студентите-стипендианти по Сократ/Еразъм следва да положат в рамките на семестъра след завръщането си след конкретни договорки със съответнте преподаватели
5.Дисциплините, които студентите са посещавали в чужбина ,без да се явят на изпит, се включват като изборни дисциплини в дипломата им за завършено висше образование след съответна молба с точните названия на дисциплините до Декана на ФЖМК на СУ.
6. Финансовата отчетност се извършва със съдействието на Международния отдел на СУ.
7.Всеки стипендиант по програма Сократ/ Еразъм представя след завръщането си най-напред на факултетния координатор на ФЖМК на СУ проф. д-р Минка Златева , а след това и в Международния отдел на СУ наративен ОТЧЕТ, който се изпраща в Брюксел.
В него задължително следва да присъстват следните раздели :
учебна дейност- посещавани лекции и упражнения, впечатления от учебната работа в университета- домакин; от преподаването и отношението на колегите;
организация на студентския живот, участие в извънаудиторни форми на студентската мобилност(екскурзии, празници, чествания и др. );
препоръки към бъдещите стипендиати по Еразъм в този университет.
КРАЕН СРОК за представяне на всички документи на кандидатите – 24 МАРТ, 13 часа , в стая 32- канцеларията на факултета.Информация за датата и часа на устния изпит ще бъде обявена допълнително във витрината на Студентския съвет на ФЖМК.
За допълнителна информация може да се обърнете към Интернет- сайта на МОН, към отдел “Международно сътрудничество “ на СУ, както и към факултетния координатор на програмата Сократ / Еразъм проф.д-р Минка Златева в приемното й време : понеделник от 15 до 17 часа в кабинет 54 на ФЖМК на СУ.

София, 4 март 2009 г.