вторник, 21 април 2009 г.

Алианс на цивилизациите! Важно!

Здравейте всички,
понеже е важно участието на всички от нас в проекта и онлайн срещата със студентите от университета в Айова ви качвам тук информациите от проф. Златева. 

AЛИАНС НА ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ  
 

На 5 и 7 април  2009 г. в Истанбул се проведе Вторият годишен форум на глобалната инициатива на ООН “Алинас на цинилизациите”. В него нзеха участие видни политици и държавници, хора на икуството и общественици от цял свят , между  които и президентът на САЩ Барак Обама. 

 
”България е страна с доказан модел на етническа и религиозна толерантност”. Това заяви президентът Георги Първанов по време на Втория годишен форум на Алианса на цивилизациите на ООН в Истанбул.Според него Балканите, които доскоро са били известни като барутен погреб на Европа, сега стават популярни с друг образ – този на взаимодействието в културната сфера, като  например културните коридори между балканските страни. 
Президентът Георги Първанов предложи да се създаде фонд, чрез който да се помогне на младите хора да опознаят религиозните и културните различия и да намерят пътища за сближаване.
 

Алиансът на цивилизациите  бе обявен като инициатива на ООН през юли 2005  г. Тя бе предложена от испанския министър-председател Хосе Луис Родригес Сапатеро  на 59-та сесия на Общото събрание на ООН  през 2004 и подкрепена он турския министър-председател Реджеп Таийп Ердоган.Целта на инициативата е да  намали риска от издигането на “стена от неразбиране” между Запада и мюмюлманския свят и да предотврати  заплахата от “сблъсък на цивилизациите”. 
 

Терминън “сблъсък на цивилизациите” е използван за първи път  от Бърнард Люис   от  Университета в Принстън .  в статията  му  “Корени на мюмюлманския гняв “  в Atlantic Monthly през 1990 г.  и е популяризиран от Самюел Хънтингтън  с едноименната статия “Сблъсък на цинилизациите”  във Foreign Affairs през 1993 г. , в която се твърди,че източникът на конфликти в края на  Студената война ще са различията в религиозната и културната идентичност. 

Редица инициативи под общото название “диалог между цивилизациите” бяха развити в рамките на  ООН  по инициатива на иранския президент  Мохамед Хатами ( 1998)  в контекста на загржиеността на международната общност за заплахите за световния мир  от възможен “сблъсък на цивилизациите”.  

На 21 ноември 2001 г. Общото събрание на ООН прие  “Глобална програма за диалог между цивилизациите”, насочена  към подкрепа за диалог между релиигите и  ангажираща се  с конкретни действия за подпомагане и насърчаване на културата на мира и диалога между цивилизациите  в местен, национален,регионлен и международен мащаб.”Диалогът на цивилизациите” беше обявен за стратегическа цел на ЮНЕСКО за периода 2002-2007 г.  

Глобалната инициатива на ООН “Алианс на цивилизациите “ си поставя за задача да намери ефективен отговор на екстремизма и да преодолее тенденцията за влошаване на отношенията веоду обществата  посредством формиране на  колективна политическа воля  за установяване на модел на взаимоотношенията между цивилизациите ,основан на взаимно зачитане.Друга цел на инициативата е да утвърди разбирането, че нито една религия не е изначално  “обречена” да проповядва насилие и да ражда тероризъм, а че всяка религия в дълбоката си същност е хуманна. 

Дейността на Алианса се управлява от Групата на високо равнище, включвща 20 изтъкнати представители  на политическата и академическата общност,медиите и др.  За Върховен представител на Генералния секретар на ООН за Алинаса  на цивилизациите  през юни 2007 г.  в Ню Йорк беше назначен бившия президент на Република Португария Жоржи Сампайо, който представи План за изпълнение  на Доклада на Групата за високо равнище през следващите две години, предложи съгласуването на Фонд за финансирането й и програма за незабавни действия. 

Четири са приоритетните области на Алианса на цивилизациите според този план  : образованието, медиите,младежта и миграцията. 

На 15 и 16 януари 2008 г. в  Мадрид беше проведен Първият годишен  форум за Алианса  на зивилизациите. На него беше оповестено създаването на  :

  • Глобаен фонд за младежка заетост и пет пилотни проекта  в държави от Близкиа изток;
  • Медиен фонд на Алианса на цивилизациите  за финансиране на документални филми и публикации за преодоляване на негативните стереотипи   относно определени религии и техни представители;
  • он-лайн Платформа за обмен на добри  практики и научни изследвания

    между водещи университети , създаването на каталог на програмите за медийна грамотност и  на правителствени практики в отделни райони на света;

  • Медиен механизъм за бърза реакция в случай на напрежение,породено от културни различия; 
  • Младежки фонд за солидарност,предоставящ безвъзмездна помощ за програми, ръководени от младежи в областта на междукултурния и междурелигиозния диалог.
 

Групата на приятелите на Алианса  включва правителства на държавите участнички ( над 80) и международни организации (13),които  подкрепят неговите цели  е отправят  препоръки за дейността му.

България се присъедни към Групата на приятелите на Алинаса през 2007 г. 
 

На 16 и 17 май 2009 в София ще се проведе Дванадесетата международна научна конференция на катедрата на ЮНЕСКО “Комуникация и връзки с обществеността” на ФЖМК на СУ на тема “Комуникация и цивилизации”, посветена на Алинаса на цивилизациите.Тя ще бъде олганизирана съвместно с Програмата за развитие на ООН (ПРООН) -  България  и Европейската асоциация за обучение по журналистика (EJTA) и ще бъде подкрепена от Министерството на външните работи на Република България.Конференцията ще включва теоретична дискусия, кръгла маса между журналисти и ПР специалисти, докторантски семинар и студентско ателие. 

В рамките на конференцията ще бъде проведена и Третата работна среща за създаването по идея на проф. д-р Минка Златева на мрежа от катедри по комуникация в балканските страни- БАЛКАНКОМ, която ще съдейства за регионалната раелазиация на Алианса на цивилизациите чрез инициативи и интердисциплинарни научни изследвания.

Като единствена катедра на ЮНЕСКО  по комуникация на Балканите Катедрата на ЮНЕСКО “Комуникация и връзки с облществеността” на ФЖМК на СУ  ще съдейства за  приемането на останалите катедри в световната мрежа от катедри на ЮНЕСКО по комуникация и връзки с обществеността-   ОРБИКОМ, чийто съосновател е от 1995 г. 

На 9 март  2009 г. Националният координатор на Алианса на цивилизациите   в България г-н Иван Пиперков,началник отдел “Политически въпроси” на Дирекция “ООН и глобани въпроси” на Министерството на външните работи, изнесе лекция пред  студенти  от ФЖМК на СУ за основните задачи на Алианса и възможностите за младежко и студентско  участие в реализирането  му. 

На 29 март 2009 година въз основа на Споразумение за медийно партньорство между ФЖМК на СУ и програма “Христо Ботев”  на Българското национално радио в рамките на петъчното предаване “Добър ден” по  идея на проф. д-р Минка Златева  започна излъването на специална рубрика  “Кафе Алианс”, в която проблемите за диалога   между цивилизациите се обсъждат от представители на академичната общност, политици, общественици и дейци на културата, младежи и студенти.

Няма коментари: